GiRiS....

1839 a kadar Türk Milletini delikanlica savas meydanlarinda durduramayan, yenemeyen barbar ve geri kalmis Batililar careyi; icimizdeki cürükleri kendi cikarlari dogrultusunda egitmekte ve kullanmakta buldular. Kullandiklari insanlara "JÖNTÜRKLER" denildi. Bunlar; Ingiliz ve Fransizlar tarafindan, Osmanliyi icten yikmak icin madden destekleniyor ve kullaniliyorlardi. JönTürkler; Türk Imparatorlugunun temel yapisina sinsi sinsi girerek, Osmanli Devletini icerden zehirledi. Tanzimat, 1. Mesrutiyet, 2. Mesrutiyet, vs..bu satilmislarin ürünü idiler. 1907 yilindan sonra ise; Osmanli imparatorlugunu kullanma ve sömürme isine Almanlar sahip ciktilar. Enver Pasa, Ingiliz ve Fransizlarin terkini ve Almanlarin kucagina oturmayi 30.000 Alman Altini karsiliginda baslatti. 1907 yilindan 1922 yilina kadar Alman sömürgesi idik. 1922 yilinda Ingiliz ve Fransizlarla yapilan gizli bir anlasma ile T.C. Devleti kuruldu ve 1943 yilina kadar Ingiliz ve Fransiz sömürgesi olarak yasadik. 1943 yilinda ABD ile yapilan anlasma ile, ABD sömürgesi yapildik. Genel Kurmayimiz, Dünyanin hicbir yerinde görülmemis olan arsivleri acmama islemini yaparak, Türk Milletinin bu satilmislik gerceklerini saklamak mi istemektedir. Evrensel hukuka göre arsivler 25 yildan fazla kapali tutulamaz. Bizim arsivlerimiz ise halen bizlerden saklanilmaktadir. Devletlerarasi yapilan anlasmalarin hepsini, bizde olmasa bile, bizimle anlasma yapan ülkelerin arsivlerinde bulmak mümkündür. iste bu dis arsivlere dayanarak, bize ögretilen TÜRK TARiHiNiN yalan oldugunu -hakli olarak- iddia edenler vardir. Bu Site deki makalelerin geneli sahsima ait degildir. Geneli alintidir. Kendime ait olanlarin altinda "mim" imzam vardir. iyi okumalar, irdelemeler ve arastirmalar dilegimle. mim

12 Temmuz 2005

FTP NEDiR ? TEKNIGi

Ftp
1. FTP Nedir?

FTP ( FILE TRANSFER PROTOCOL ) internete bağlı bir bir bilgisayardan diğerine (her iki yönde de)dosya aktarımı yapmak için geliştirilen bir internet protokolü ve bu işi yapan uygulama programlarına verilen genel addır. FTP ilk geliştirilen internet protokollerinden biridir.
FTP protokolü ile ;
1) Bir başka bilgisayardan bir başka bilgisayara dosya aktarımı yapılırken, o bilgisayar ile etkileşimi aynı anda bağlantı kurulur
2) Protokol ile sağlanan bir dizi komutlar yardımıyla iki bilgisayar arasında dosya alma/gönderme işlemleri yapılır.

2. FTP Yapmak İçin Nelere İhtiyaç Var?

- Bağlanacağımız bilgisayarın internet adresi,
- Bağlanacağımız bilgisayarda dosyalara ulaşmak istediğimiz hesapla ilgili kullanıcı numarası, varsa şifresi,
- İnternet erişimi olan,üzerinde FTP yazılımı bulunan bilgisayar
- Bağlanacağımız bilgisayarda, FTP protokol komutlarını yorumlayacak çalışır durumda bir FTP servis programı yani FTP sitesi gereklidir.

3. FTP'nin Kullanımı

Genel kullanımı;

FTP < FTP yapılacak makinenin adresi> şeklindedir.

Bu işlemden sonra sıra ile:

- İlgili bilgisayara bağlanıldığında, kullanıcı adı ve parola (password) sorulur. Bunları girdikten sonra kullanıcının makinesine bağlanılmış olunur.

- Bazı FTP komutları kullanılarak iki makine arasında dosya işlemleri, ayrıca bağlanılan makinede bazı temel dosya/disk işlemleri (dosya açma/silme v.b ) işlemler yapılır.

BUNLARI YAPABİLMEK İÇİN GEREKLİ OLAN FTP KOMUTLARI:

CD: Dizin değiştirme. Kullanımı;

cd< dizin adı >

not: bir önceki dizine geçmek için CD.. yapılır.

PWD: Bu komut yazıldığında bulunulan dizininin ismini görürüz. İçinde bulunulan dizindeki dosyaları listeler.

DIR: İçinde bulunduğunuz dizindeki dosyaları listeler.

LS: Dizin içindeki çok fazla sayıda dosya varsa sayfa sayfa listeleme ve dosyaları kısa olarak göstermeye yarayan komuttur. Kullanımı ;

LS- LR : ayrıntılı tersten alfabetik listeleme

GET: Dosya alma komutudur. Kullanımı;

get ()

alındıktan sonraki adı aynıda kalabilir.

MGET: Birden fazla dosya alma komutudur. Örn: mget *.zip mget a*.*

PUTosya gönderme komutudur. Kullanımı;

put ()

MPUT:Birden çok dosyayı gönderme komutudur.

ASCII: Dosya aktarımlarında aktarım modu olarak ASCII kullanılacağını belirtir.

BINARY: Dosya aktarımlarında Binary modun kullanılacağını belirtmek için kullanılır.Yani:
* arşiv dosyaları (zip,arj,z,zoo v.b gibi),
* çalıştırılabilir programlar(. exe,com gibi),
*resim formatlı programlar, (gif,jpeg,wb gibi),
FTP ile alınmadan/yada gönderilmeden önce bu komut kullanılır.

DELETE: FTP yapılan bir yerde istenilen dosyayı silme komutudur. Kullanımı;

delete şeklindedir.

MKDIR: FTP yapılan yerde yeni bir dizin oluşturma komutu MKDIR dir.Kullanımı;

mkdir < dizin -adı> şeklindedir.

RMDIR: FTP yapılan yerde bos bir dizini silme komutudur. Kullanımı;

rmdir şeklindedir.

LCD: FTP ortamından çıkmadan, kendi makinenizde dizin değiştirmenizi sağlar.

CLOSE: FTP ortamından çıkmadan sadece ilgili bağlantıyı kapatır.

QUIT: FTP ortamından çıkmak ve bağlantıyı kapatmak için kullanılan komuttur.

4. FTP Yaparken Bir Dosyayı Almadan Nasıl Okuyabilirim?

Bunu yapamazsınız. Bir dosyayı görüntülemek için onu transfer etmelisiniz.
FTP ortamından çıkmadan, aldığınız bir dosyayı listeleyebilirsiniz.

Bunun için UNIX ' te ;

'!cat ', vm/cms'te 'CMS type ' ,

DOS ' ta ;

'type' kullanılır.

Bu komutları FTP ortamından çıkmadan verin. Eğer Netscape, Mosaic vb gibi bir Web istemcisi ile FTP yapıyorsanız, programın "setup"ından transfer edilecek dosya tipi için bir listeleyici (viewer) program tanımlayarak (bu, txt dosya (metin dosyası) için bir editör) dosya transferini doğrudan ekrana yönlendirebilirsiniz. Web sadece TXT dosyaların değil, diğer formatlardaki
dosyaların da (ses, görüntü, video vb) transfer edilirken ekrana yönlendirilmesini sağlar.

5. FTP Yaparken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

• EXE, .ZIP vb gibi dosyaları BINARY modda transfer edin. FTP'de (genellikle) varsayılan aktarım biçimi ASCII dir.

• AnonymousFTP'de, bir directory içine girdiğinizde, genellikle, oradaki dosyaların isim,byte olarak büyüklük, tarih ve içeriğini belirten kısa açıklama satırlarının olduğu 'readme' dosyaları (bazen de INDEX dosyaları) vardır. Öncelikle bu ASCII dosyaları alıp okumak size çok yardımcı olacaktır.

• Anonymous FTP'de, şifre olarak LÜTFEN e-mail adresinizi doğru olarak girin. Bazı FTP merkezleri, e-mail adresinin uygunsuz girilmesi (ya da girilmeyip boş geçilmesi) durumunda FTP yapmanıza izin vermemektedir.

• Unix'te küçük/büyük harf ayrımı olduğunu her zaman akılda bulundurun.Özellikle, aktaracağınız dosyaların isimlerini tam yazın ve küçük/büyük harf ayrımlarına dikkat edip aynısını yazın.

• Kullandığınız bilgisayarın işletim sistemine özgü kısıt/özellikleri de bilmekte fayda var. (yerel dosya adı vermeler, dosya içeriği görme vb gibi özellikleri kullanabilmeniz için -sözgelimi, DOS işletim sisteminde, dosya adı ve uzantısı için birtakım kısıtlamalar var).

6. Anonymous FTP Nedir?

FTP işlemleri sırasında güvenlik açısından bağlanacağımız makinede kullanıcı numarasını (user name) ve password (parola) bilgilerini bilmemiz gerekir.(Program bunları bize sorar.Bağlanılan makine,kişiye özel ve parolasını sadece bizim bildiğimiz bir makine olabileceği gibi,herkese açık bir arşivde olabilir. Böylece herkesin kolayca erişip dosya almasını sağlayan tek tip bir kullanıcı numarası tanımlanmıştır. O da; ANONYMOUS yada FTP. Bu merkezlere FTP yapıldığında kullanıcı ismi olarak anonymous ( ya da FTP ) girildiğinde bizden parola olarak kendi: E POSTA ADRESİMİZİ girmemiz istenir. ( Parola yazılırken görülmez ) Şifre olarak kesinlikle kendi bilgisayarımızın şifresini girmeyiniz .

7. FTP Yapmanın Yolları

7.1. Başlat Menüsünden FTP

1) Start 'dan run u seçeriz:

ftp ege.edu.tr yazıp enter'a bastığımızda bir DOS penceresi açılır:


Burada arşivi görebilmek için User(none) yazan yere: FTP(veya Anonymous) , password kısmına : mail adresimizi yazmalıyız.
Karşımıza "ftp>" çıkar. cd pub yazınca karsımıza dizinler çıkar istediğimiz dizinin içine girip gerekli işlemleri yapıp quit ile ftp programını close ile Ftp bağlantısını keseriz.

7.2. Web Üzerinden FTP

Son zamanlarda genel eğilim tüm internet servislerine daha becerikli ve etkilesimli ortamlardan erişilmesi ve farklı servislerin etkileşimli olarak kullanılması seklinde kendini göstermiştir. Bunlardan en önemli olanlarından bir taneside WEB'dir. FTP'de dahil olmak üzere pek çok internet servisi ve ilave pek çok özellik bu ortamlar üzerinden kurulabilir. Dolayısıyla FTP yapmanın bir diğer yoluda WEB üzerinden FTP yapmaktır. Bu yöntem kullanım açısından daha kolaydır.
Binary bir dosyayı, yanlışlıkla, standart FTP programları ile kolayca ASCII modda almanız mümkün, bu sakıncalar WEB üzerinden yapılan FTP' lerde ortadan kalkmaktadır. Sözgelimi standart resim formatlarında olan bir resim dosyasını aldığınız anda görüntüyü ekrana da gönderebilirsiniz. FTP yapmanın bu "farklı,kolay ve güzel" yolunu WEB kısmında bulabilirsiniz.

ANONYMOUS FTP' lerde şifre olarak kendi e-mail adresinizi veremiyorsanız :
Problem, e-mail adreslerinde görülen "@" karakterinin varsayılmış olarak VM sistemlerinde satır sonu karakteri olarak tanımlanmasından kaynaklanıyor. FTP yapmadan önce,"TERM LINEND OFF" komutunu verirseniz problem ortadan kalkacaktır. Bu komutu PROFILE EXEC dosyanızın içine ayrı bir satır olarak koyarsanız (bu durumda, tırnak içinde ( 'TERM LINEND OFF' olarak ) vermeniz gerekebilir). Böylece makinanızı her açışınızda bu komutu yazmaktan kurtulursunuz.
Anonymous FTP yaparken bu gibi dertlerle uğraşmak ve ikide bir username ve password vermek
istemiyorsanız aşağıdaki REXX ile yazılmış EXEC dosyayı "MYFTP EXEC" olarak kaydedin. Programda, queue "anonymous "userid()"@vm.cc.itu.edu.tr" satırında @ işaretinden sonra gelen
vm.cc.itu.edu.tr yerine kendi domain adresinizi yazın.

MYFTP şeklinde daha rahat anonymous ftp yapacaksınız. (Username ve password girmek zorunda kalmayacaksınız).

/* MYFTP EXEC */
/* */
Parse Arg ftp_addr
If ftp_addr="" then signal help
queue "anonymous
"userid()"@vm.cc.itu.edu.tr"
push "FTP "ftp_addr
exit
help: Say 'Kullanim Formati : MYFTP
ftp-addresi


8. Grafik Arabirimli FTP

Klasik anlamda FTP yaparken, bir takım komutlar veririz. Son yıllarda geliştirilen bazı programlar kullanıcının bu komutları vermesine gerek kalmadan grafik bir ara birim ile kullanıcının daha kolay ve komutları girmeden FTP yapmasına olanak tanırlar. FTP komutları ya pull-down/pop-up menülerden alınır; ya da tek bir fare tıklatması ile değişik FTP komutları icra edilir.
05-07-2005, 11:16 PM #2

memosoz
Hızlı Üye
Giriş Tarihi: May 2005
Nerden: adana
sanırım bu makale bende de war e-book kısmından temin etmeniz için koyuyorum
05-08-2005, 02:47 PM #3

tunasilah
Acemi Üye
Giriş Tarihi: May 2005
ya ben bu ftpden hiçbişe anlamıyodum okuyim ş ıu makaleyi bi bari
05-08-2005, 08:22 PM #4

memosoz
Hızlı Üye
Giriş Tarihi: May 2005
Nerden: adana
madem Türksün göster ürksün
05-15-2005, 06:46 PM #5

Sdeception
Acemi Üye
Giriş Tarihi: May 2005
eline sağlık faydalı bilgiler
05-15-2005, 06:51 PM #6

The_Turk
Yeni Üye
Giriş Tarihi: May 2005
bu bilgilere gerçekten ihtiyac var... acıklanmaları iyi oluyor... arşive hemen ekliyorum...
05-21-2005, 05:24 PM #7

Dr.Hex
Fearless Mod
Giriş Tarihi: May 2005
Başlangıç seviyesinde olanlar için güzel bilgiler thank you...
06-09-2005, 06:57 PM #8

comsayar
Hızlı Üye
Giriş Tarihi: Jun 2005
sagol
06-10-2005, 03:16 PM #9

chatin
Yeni Üye
Giriş Tarihi: Jun 2005
hımm..ii olmus..
06-10-2005, 09:09 PM #10

AnduriL
Life is Only A GAME!
Giriş Tarihi: May 2005
Nerden: BURSA
evet yeni başlayanlar için çok güzel...
07-08-2005, 11:58 AM #1

mycrop
Acemi Üye
Giriş Tarihi: Jun 2005
İNDİR
07-08-2005, 01:37 PM #2

djdevoo
ALEMİN KRALI!
Giriş Tarihi: May 2005
Nerden: ANKARA,BİLKENT ÜN.
arkadaşım konuyu yanlış yere açmışın taşıdım......
Ustalara Saygi BÖlÜmÜ(YAŞAMLARI,ESERLERİ)
07-08-2005, 02:38 PM #3

ChiLeKesH
Yeni Üye
Giriş Tarihi: Jul 2005
yalnız içinde ne war falan onları da gösterseydin bi kaçını zaten bi sürü avatar war
[FLASH WIDTH=500 HEIGHT=100]http://img260.imageshack.us/img260/4839/cileke8zs.swf[/FLASH]
07-08-2005, 03:05 PM #4

@BeJeCktt
Kıdemli Üye
Giriş Tarihi: Jun 2005
Nerden: UnderGround
Mesajlar: 213
sağolasın indiriyim
07-08-2005, 03:16 PM #5

OguFeB_baris
Acemi Üye
Giriş Tarihi: Jul 2005
Mesajlar: 49
bikaç örnek koysaydın ii olurdu
yined sağol

Gulencocuk
KaRiZMa MoDeRaTöR
Giriş Tarihi: Jun 2005
Nerden: Geldiğini Unutanlar Ne Kadar İlerlediğini Bilemezler... Copyright By Gulencocuk®
Öncelikle bir site vereyim size BURAYA tıklayarak üye olun istediğiniz kişiye günde 500 mesaj atma hakkınız var deneyin atın

daha sonra bu yetmedi diyorsanız

BURAYA
tıklayarak bu programı download edin daha sonra
BURAYA tıklayarak programın kurulumu ve kullanımını öğrenin sonrada istediğiniz numaraya mesaj atın

Ben Sizi Unutmuyorum Sizde beni Unutmayın
Düzenleyen Gulencocuk : 06-19-2005 at 01:13 AM.